Składniki:
- 1 szkl oleju
- 4 jajka
- 2 szkl drobno startej marchewki
- 2 szkl mąki
- 2 szkl cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- orzechy
- żurawina
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- Dodawać stopniowo resztę składników: mąkę i olej, marchew, sodę, cynamon, bakalie, pomieszać
- Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 min (sprawdzić patyczkiem ciasto)
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem ostudzone ciasto
Można zrobić również polewę. Duża łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody. Połączyć składniki w garnku, gotować do rozpuszczenia cukru.
Ja już polewy nie dodałam, w celu ograniczenia kalorii. Poza tym, jak mam być szczera to ciasto samo w sobie jest pyszne nie potrzebuje dodatków. Trzeciego dnia jest nadal świeże a co najlepsze nie jest suche :)
Napiszcie jak wrażenie po zjedzeniu.
Znam ten przepis:) Jest taki fajny, że ciasto jest wilgotne i pyszne! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu-pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuńmartaiblog.blogspot.com <-KLIK
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili wypróbuję przepis ;)
Zapraszam mypassionpaula.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuńnigdy jeszcze nie jadłam takiego ciasta ale muszę kiedyś spróbować wkoncu :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy :*
http://kajfikandchowan.blogspot.com/
Zachęcam! Jest pyszne i proste :)
UsuńWygląda smacznie, aczkolwiek nie wiem czy skusiłabym się na marchewkowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńhttp://xsomething-positivex.blogspot.com/
Ciasto marchewkowe wcale nie jest takie łatwe w wykonaniu. Często wychodzi zakalec, więc well done!
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić :) ładnie wygląda i proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuń